utorak, 2. kolovoza 2016.

Mileram torta – kremasto savršenstvo okusa





Mileram torta doista je jedno kremasto savršenstvo koje nepcu daruje predivan blagi okus bogate kreme okusa vanilije i kiselkastog tankog sloja voća koji savršeno upotpunjuje tu priču. Zašto mileram torta, a ne cheesecake torta, iako su jako sličnog okusa? Mileram torta, kao što joj samo ime kaže, za glavni sastojak odabire mileram koji je po svom okusu i sastavu sličan kiselom vrhnju, a opet malo drugačiji, kremastije gotovo svilenkaste strukture i bogatijeg okusa što mu omogućuje veći postotak mliječne masti. Dugo se već spremam napraviti mileram tortu koju sam prvi put probala kod svoje drage prijateljice Mateje na jednom rođendanu, i evo, konačno je došla na red i kod nas. I oduševila apsolutno sve! Mileram torta priprema se prilično jednostavno. Baza joj je tanji sloj prhkog tijesta, krema se kuha od doista samo nekoliko sastojaka i to jako kratko s obzirom da se radi o kremi od ukuhanog pudinga od vanilije u koji se dok je još vruć umiješa mileram. Preko kreme se dodaje proizvoljno debeo sloj opet proizvoljne vrste voća (ja sam koristila zamrznuto šumsko voće u ovoj kasnojesenskoj varijanti mileramice, no možete koristiti i svježe voće ukoliko ga imate), sve se skupa pogurne u pećnicu i nakon 70 minuta imate predivnu slasticu koja se još samo mora ohladiti i dobro stisnuti, prekriti slojem preljeva za torte i to je to. Nema puno filozofije, nema dodavanja bijesnih začina, struganja, ribanja, miješanja…Ovo je definitivno jednostavna torta sa kojom teško možete pogriješiti. Ono na što vas moram upozoriti je to, da je mileram torta čak i nakon tog dužeg pečenja pomalo ‘klimava’ i tek nakon hlađenja postaje kompaktna i dovoljno čvrsta za rezanje. Ukoliko vas muči taj voćni sloj koji se peče zajedno sa ostatkom torte, slobodno ga izbacite i dodajte na kraju ako tako želite, ili ga jednostavno potpuno izostavite ako vam je tako srcu draže i možda ne volite voće. Ovako je puno jednostavnije, vjerujte 😉 Na kraju, nemam što drugo reći nego da je mileram torta nešto najfinije slatko što sam pripremila i ispekla u zadnje vrijeme, a moji je obožavaju toliko da je radim gotovo svakog vikenda i u ponedjeljak je više nema u hladnjaku iako je prilično izdašna 😉 Evo recepta i opisa postupka pripreme…

Mileram torta

POTREBNO:
Za podlogu od prhkog tijesta:
  • 250 g brašna
  • 110 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećera
Za kremu:
  • 2 pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama
  • 450 g zamrznutog šumskog voća
  • 1 preljev za torte

PRIPREMA:
  1. Za podlogu pomiješajte u posudi brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte u sredinu razbijeno jaje, maslac izrezan na komadiće i žlicu kiselog vrhnja. Rukama trljajte smjesu između prstiju. Najprije ćete dobiti sitne mrvice koje potom morate lagano stiskati dlanovima kako bi se formiralo prhko tijesto. Ovaj ćete postupak možda lakše izvesti ako smjesu istresete na radnu površinu i tamo nastavite sa radom. Kiselo vrhnje je ovdje iz razloga da tijestu podari određenu dozu elastičnosti. Dobiveno tijesto omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak.
  2. Dok se tijesto hladi pripremite kremu i nadjev od voća.
  3. Prije svega zamrznuto voće otopite u lončiću sa 3 žlice šećera i 150 ml vode. Čim voće prokuha i otopi se do kraja maknite ga sa vatre i procijedite.
  4. Za kremu od 500 ml mlijeka oduzmite oko 150 ml mlijeka i pomiješatje sa pudingom i šećerom, a potom ukuhajte u preostalo mlijeko (kao kad kuhate klasični puding). Čim se krema zgusne, a zgusne se jako brzo, maknite je sa vatre i umiješatje mileram te dobro promiješajte kako bi se sve lijepo sjedinilo. Poklopite gotovu kremu kako se ne bi na vrhu napravila korica dok pripremate tijesto.
  5. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na veličinu okruglog kalupa u kojem ćete peći tortu (moj kalup je 24 cmØ) te ga položite na dno kalupa koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Ako se tijesto slučajno trga, nemojte paničariti – nekako ga, makar i u komadićima, rukama prebacite na dno kalupa i dlanovima natiskajte ravnomjerno po cijeloj površini. Ostatak tijesta koji će poslužiti kao bočne stranice torte podijelite na 3-4 manja dijela, od svakog napravite valjčić koji potom prstima natiskajte oko stranica kalupa po cijeloj njegovoj visini, odnosno onoliko koliko će mileram torta biti visoka.
  6. Na tako pripremljeno tijesto istresite pripremljenu kremu, preko kreme rasporedite ravnomjerno voće te sve skupa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 70 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, hladite prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku (najbolje preko noći). Na potpuno hladnu tortu izlijte preljev za torte koji ste pripremili prema uputama na omotu. Iskoristite preostali sok od šumskog voća i pripremite preljev sa sokom pa će torta imatu još intenzivniju tamno crvenu boju i bolju voćnu aromu 😉
  7. Ukrasite po želji slatkim vrhnjem i uživajte u svakom slatkom trenutku koji nudi mileram torta!
Dobar tek 🙂

Nema komentara:

Objavi komentar