nedjelja, 12. lipnja 2016.

Ukiseljeni pupoljci maslačka





Za ljubitelje divljeg. ;) Kisele se mali/mladi pupoljci; kažu da oni veći/zreliji imaju više gorčine. Nije da su mladi pupoljci u potpunosti bez gorčine, ali ovako ukiseljeni vrlo su zabavan dodatak jelima - bilo da ih koristite u salatama, umacima za tjesteninu ili ih poslužite uz hladnu platu.  

Sastojci
mladi pupoljci maslačka
jabučni ocat
soli prema potrebi
koliko soli, toliko šećera
nekoliko zrna papra
nekoliko sjemenki korijandera


Priprema
1.
Svježe ubrane pupoljke operite i posušite.
2.
Nisam navela mjere jer nisam vagala pupoljke, ali za količinu koja napuni staklenku s fotke (od 240 g pekmeza) koristila sam otprilike 1 dl jabučnog octa, nešto manje od 1/2 žličice soli i isto toliko šećera te nekoliko zrna zelenog papra i sjemenki korijandera. Ocat je bio relativno blag pa u salamuru nisam dodavala vodu – kod kiselijeg octa znam za salamuru zakuhati ocat i vodu u omjeru od 2:1 do 1:1.
3.
Sve sastojke za salamuru zagrijte do vrenja. Neka kratko prokuha (minuticu-2). Za to vrijeme čiste, suhe i malo zagrijane staklenke stavite na 5 min u pećnicu koju ste zagrijali na 110° C.
4.
Sterilizirane staklenke (kod mene je jednina ;)) napunite pupoljcima i pritisnite rešetkom za zimnicu ili drvenim štapićima. Pažljivo prelijte vrućom salamurom; malo potresite staklenke da ne ostanu mjehurići zraka.
5.
Napunjene staklenke čvrsto zatvorite metalnim poklopcima i vratite u (sada isključenu) pećnicu da se ohlade.
Posluživanje
Držite na hladnom i tamnom mjestu. Poslužite po želji, u jelima u kojima npr. koristite kapare iz salamure.

Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar