nedjelja, 26. lipnja 2016.

Maslo (kravlje maslo ili ghee)




Sastojci
1 kg putera organik po mogucnosti, od krava koje su se hranile travom



Priprema
1.
Ja sam se uvijek radovala kad mama topi maslac ili puter i pravi maslo. Kuhinja bi mirisala po maslu i kukuruznom brasnu naveliko, i mamila da se vidi sta se to u kuhinji desava.
2.
Iako to nisam vidjela kod drugih, moja mama bi prilikom topljenja putera dodala malo kukuruznog brasna u puter, kako bi upilo tu viska tekucinu iz putera i lakse ga izcistilo od mlijeka koje je zaostalo u puteru. Poslije bi to kukuruzno brasno jeli, tako natplejno u maslo, veoma je slicno cicvari, ako i nije jedna vrsta cicvare. Ako se ikad odlucite da pravite na ovaj nacin, obavezno dobro procijedite maslo, koristeci gusti muslin, naravno kad se maslo skroz ohladi.
 

3.
Znaci jednostavno uzmite veoma kvalitetan puter i stavite da se topi na srednjoj temperaturi. Budite blizu jer hoce da iskipi. Opjenite prvi put i ostavite da virucka. Kad se pjena pojavi drugi put i maslo se iscisti fakticki je gotovo za upotrebu. Ja ostavim da se jos malo uprzi, ostatci od mlijeka duzim przenjem daju maslu tu specificnu finu aromu. Proces moze biti gotov za manje od 15 minuta.
4.
Dobro ohladite maslo i procijedite ga od ostataka kroz veoma gust muslin. Spremite u tegle i cuvajte ili na sobnoj temperaturi ili u frizideru vas je izbor. Ako cuvate u frizideru bit ce jako tvrd. Ako ste ga pravilno istopili, ukuhali i procijedili nema bojazni da se ikad pokvari.
5.
Kravlje maslo i kokosovo ulje trenutno vaze za najzdravije masnoce. Ja ih koristim podjednako u kuhanju, pola pola, i moji ukucani su super zadovoljni. Iz nekih jela izbacim kokosovo ulje jer jelo bude previse slatkasto (npr grah), ali maslo je obaveza u svemu sto spremam.
6.
Hrana koja se pravi na maslu i kokosovom ulju je daleko, daleko ukusnija, mirisi i ukusi su apsolutno za citav jedan nivo bolji u odnosu na industrijska ulja, bilo koje vrste.  Dok maslo i kokosovo ulje podnosi veoma visoke temperature kad je u pitanju przenje, maslinovo ulje i laneno ulje ne podnose velike temperature, posebno kad se hrana przi, i cista grehota ih je koristiti za przenje, jer unistite dobro maslinovo i laneno ulje.
7.
U odnosu na puter, maslo je puno bolje. Prvo podnosi visoke temperature pri przenju da ne gori, a topljenjem se uklone laktosa i kasein tako da oni koji su laktose intolerant mogu slobodno da koriste puter bez bojazni od alergije.

 
Izvor:coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar