petak, 18. studenoga 2016.
Sastojci:
100g čokolade sa većim postotkom kakaa
5 jaja
150g omekšalog maslaca
1 vrećica vanilin šećera
200g tečnog meda
100g brašna
50g skrobnog brašna (gustina)
50g mljevenog keksa sa okusom vanilije
180g jogurta (3,5 % mm)
2 kašike kakaa
1 kašika cimeta
1 kašika zaćina za medenjake
1 puna kašika praška za pecivo
200-300g marmelade ili džema od šljiva
Za glazuru
150 g maslaca
100g mliječne čokolade
50g čokolade sa većim postotkom kakaa
120ml mlijeka
50g šecera
Priprema:
Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
Tijesto uliti u pleh za pecenje 20×30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar