nedjelja, 13. studenoga 2016.

PET KORAKA DO SAVRŠENE PILETINE IZ RERNE



Uvijek mi se dopadala socnost piletine kad je narucim negdje u restoranu.  Dok nisam pocela spremati piletinu na ovaj nacin.
Sastojci
broj pilecih prsa koliko zelite porcija
kasika soli za salamuru (za 3 prsa)
2 kasike istopljenog masla (ghee)

zacini po izboru, crvena paprika, italijanski mix zacina

Priprema
1.
1. drzati piletinu u rasolu od tople vode I soli bar 15 minuta, ne duze od 6 sati (vise od 15 minuta treba pokriti I ostaviti u frizider)
2. oprati piletinu I posusiti poslije salamure
3. namazati obilno puterom, moze masnoca po vasem izboru, ali puter daje najbolju aromu I boju.
4. posuti omiljenim zaciniskim biljem I zacinima. Da napomenem da piletinu nije potrebno dodatno solii kako mesu upije dovoljno soli tokom salamurenja. U svakom slucaju lakse vam je posle dosoliti.

5. Peci na visokoj temperature (450F/235C) od 15-18 minuta, unutrasnja temperature mora biti 165F/75C
6. Prije nego postavite piletinu na sto, pokrijte I sacekajte 5-10 minuta da se zavrsi pecenje I da se sokovi fino prozmu sa mesom.
2.
Posluzena uz Tex Mex pire krompir i sos od gljiva. Tex Mex pire krompir: krompir skuhati u slanoj vodi. Jednu papriku, tikvicu, nekoliko mladih mrkvica i glavicu luka poprziti na maslu. Napraviti pire krompir, dodajuci vrhnje za kuhanje i 100 gr nekog ostrog sira (sharp chedar), pa dodati u povrce. Ovaj pire krompir mi je tako fin.


Nema komentara:

Objavi komentar