Sastojci 8 osoba
1 kg + 100 gr brasna
1 kocka svezeg kvasca
300 ml mleka
100 ml vode
125 ml jogurta
100 ml ulja
1 pak pecivo
1 kasika secera
2 kasicice soli
namaz
200 gr margarina
3 kom zumanceta
1 kasika brasna
fil
400 gr sitnog sira
8 listova blitve
2 belanceta
jos treba: malo margarina, belance, susam
Priprema
1.
Prvo stavimo kvasac sa vodom,secerom i 1 kasikom brasna da nadodje.
2.
U vecu posudu sipamo brasno, 2 kasicice soli, ulje, jogurt koji je stajao na sobnoj temperaturi, pecivo, nadosli kvasac i dodavanjem mlakog mleka umesimo glatko testo. Pokrijemo krpom i ostavimo da raste oko 20-30 min.
3.
Priprema namaza:
Umutimo mikserom 200 gr margarina sa 3 zumanceta i jednom kasikom brasna.
4.
Priprema fila:
8 listova blitve kratko obarimo, zatim izrucimo na dasku, sitno isecemo i iscedimo rukama. U jednu posudu stavimo 400 gr sitnog sira, dodamo iscedjenu blitvu i 2 belanceta.
5.
Nadoslo testo kratko mesimo na pobrasnjenju radnu povrsinu i delimo na 4 dela. Oblikujemo lopte i ostavimo sa strane.
6.
Od svakog testa razvucemo pravougaonu koru sa duzinom oko 70 cm, premazemo 1/4 namaza, pospemo rukom fil preko cele kore i uvijemo rolat.
7.
Svaki rolat secemo na 8 delova i redjamo u podmazan pleh. Ostavimo da rastu 20 min, premazemo sa umucenim belancetom i pospemo susamom. Na svako pecivo stavljamo malo margarina.
8.
Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 min.
9.
Posle oblikovanja 2 rolata (jedan pleh) odlucila sam da ostala 2 rolata secem u cik-cak forme, redjam dobijene trokute u namasceni pleh velicine 28 cm bez nekog brojanja, jednostavno koliko sam trokuta imala. Premazemo belancetom, pospemo susamom i pecemo na isti nacin. Ispala je neplanirana ali divna pogaca.
10.
Pecena pogaca
11.
Peciva i pogaca od istog testa i fila.
Posluživanje
Sluzi se sa jogurtom ,kiselim mlekom ili po vasem ukusu.Dobar apetit !!! Hocu da napomenem da juce nisam imala blitvu pa sam stavila spanac i peciva su podjednako ukusna i mekana !
Izvor:Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar