ponedjeljak, 27. lipnja 2016.
Pravo vreme za ovo jelo. Pijace su pune mlade boranije, bilo da volite "olovku" ili "puterku", spremite jedno sezonsko ukusno tradicionalno jelo. Moram priznati da sam uglavnom spremala posnu boraniju bez mesa, a i musaku volimo, i neko sam uvek zaobilazila da je spremam s mesom. Ali, za sve postoji prvi put. Boranija s dobrom, mladom i svežom, junetinom je odličan izbor za letnji ručak.
Sastojci 4 osobe
600 g boranije po izboru
400 g junetine
2 glavice crnog luka
po potrebi ulja
1 šargarepa
po ukusu: so, biber, vegeta
po potrebi vode
1 kašika brašna
1 kašičica Slatke mljevene paprike Podravka
2 kašike paradajz pirea
po ukusu sveža ili sušena mirodjija
Priprema
1.
Boraniju oprati, očistiti i iseći na manje delove.
Crni luk iseckati i prodinstati na ulju do zlatne boje. Dodati junetinu iseckanu na kockice, malo je začiniti i uz povremeno dolivanje vode dinstati je dok ne omekša.
2.
Kad je meso omekšalo dodati pripremljenu boraniju, promešati sve i na laganoj vatri kuvajte oko 50 minuta.
3.
Kada se meso raskuva, u malo vode razmutiti brašno, papriku, dodajte paradajz pire i umešajte u boraniju da prokuva.
Probati da li je jelo ukusno, po potrebi još malo začiniti i dodati svežu ili sušenu mirodjiju. Isključiti ringlu i nakon 10-tak minuta poslužiti jelo.
4.
Jelo ne treba biti suviše čorbasto, ali neka bude malo tečnosti da može da se jede kašikom.
5.
* Ako se sveža mahuna boranije lako prelomi, znači da je bez končića. Samim tim jelo je ukusnije, bez obzira na to da li je od žute ili zelene boranije.
Koristila sam juneći ribić i meso se baš lepo raskuvalo.
Izvor.coolinarika
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar