subota, 11. lipnja 2016.
Sastojci 4 osobe
1 kg mekog brašna
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 svež kvasac (40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike masti
200 ml kisele pavlake
2 jaja
500 ml mleka
1.5 kašika belog sirćeta
Priprema
1.
U veliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2.
Kvasac razmutiti sa šecerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3.
Dodati mast, pavlaku, jaja, mleko i sirće. Varjačom umesiti glatko testo i ostaviti da naraste. Ako se testo neće trošiti odmah – zaštititi ga od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru.
4.
Premesiti. Testo treba da je glatko i belo, malo lepljivo, treba da se rasteže kao žvaka. Zahvatiti jednu kašiku testa veličine golf loptice, upotrebiti drugu kašiku za presecanje testa jer se samo testo dosta rasteže. Spustiti na radnu površinu dobro posutu brašnom. Lopticu testa posuti brašnom i odozgo. Rukama malo rastanjiti, a zatim oklagijom razvući što tanju tortilju, debljine 2-3 mm. Ne pipati testo rukama pre nego što je dobro pobrašnjeno sa svih strana jer je meko i lepilo bi se.
5.
Peći po minut-dva sa svake strane na suvom ugrejanom teflonskom tiganju, na temperaturi nižoj od maksimalne. Tortilje treba da budu blago rumene, sa tamnim ali ne crnim tačkicama, vazdušaste, meke i savitljive. Ako tortilja dobije crne tačke, temperatura je previsoka. Slagati ih u sud sa poklopcem, ili u plastičnu kesu, da bi ostale tople i meke.
Više detalja.
U osnovi ovo je recept za univerzalno tj. ludo testo. Od njega se može svašta praviti, ja sam radila tortilje, pogačice, krofnice, pizzu…
Posluživanje
Izvor:Coolinarika
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar