utorak, 21. lipnja 2016.
Svi znamo da prekomjerno konzumiranje kafe može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje. Mada, obična “turska” kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.
Za instant napitke to ne možemo tvrditi.
Hidrogenizovana biljna mast u ovom napitku može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.
Instant kafa može uzrokovati i prekomerno izlučivanje kiseline.
Nescafe ima najmanje kafe. Kafe je devet odsto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijumove soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udio šećera.
Anamaria ima kalijumove i kalcijumove fosfate. Smesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mliječne bjelančevine pa bi alergični ljudi trebali biti oprezni. Ima 40 odsto šećera i samo 12 odsto kafe.
Uz glukozni sirup, ima i vještačke zaslađivače, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar