subota, 25. lipnja 2016.
Za izradu ove torte treba vam okrugli kalup sa odvojivim stranicama promjera 18 cm. Borovnice možete zamijeniti jagodama, malinama ili bilo kojom kombinacijom bobičastog voća. Budući da torta ne zahtjeva pečenje, potrebno ju je ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja kako bi krema očvrsnula.
Za 1 tortu promjera 18cm
Vrijeme pripreme: 30min
Težina pripreme: Jednostavno
Podloga
Sastojci
140g keksa (Petit beurre ili digestive)
55g maslaca, otopljenog
Postupak
Kalup za tortu promjera 18 cm premažite maslacem. U multipraktiku sameljite fino sameljite kekse. Dodajte im otopljen maslac i promiješajte.
Smjesu dobro utisnite u dno kalupa i stavite u hladnjak.
Krema od jogurta i borovnica
Sastojci
10g (1 vrećica) želatine u prahu+ 4 žlice vode
400g čvrstog jogurta
50g šećera
1 žlice vanilin šećera
korica jednog limuna
200ml slatkog vrhnja za šlag
200g svježih borovnica
Postupak
Želatinu prelijte sa 2 žlice vode i ostavite da nabubri. U međuvremenu pjenjačom izmiješajte jogurt, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Izvadite kalup iz hladnjaka pa na podlogu od keksa rasporedite otprilike 1/3 borovnica u jednom sloju. Otopite želatinu na vrlo polaganoj vatri i umiješajte je u smjesu od jogurta. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje i prelijte preko borovnica. Zagladite površinu žlicom, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata. Prije posluživanja oštrim tankim nožem prijeđite uz stranice kalupa kako biste odvojili tortu. Pažljivo skinite obruč.
Tortu ukrasite preostalim borovnicama i poslužite s umakom od borovnica.
Umak od borovnica
Sastojci
200g borovnica (svježih ili smrznutih)
2 žlice šećera
1 žlica vanilin šećera
1 žlica limunovog soka
Postupak
Pomiješajte sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje 10-15 minuta, ovisno o tome radite li sa svježim ili smrznutim borovnicama. Kada se borovnice počnu raspadati, a sok se počeo zgušnjavati, umak maknite s vatre i ohladite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar