subota, 25. lipnja 2016.

TORTA OD JOGURTA I BOROVNICA





Za izradu ove torte treba vam okrugli kalup sa odvojivim stranicama promjera 18 cm. Borovnice možete zamijeniti jagodama, malinama ili bilo kojom kombinacijom bobičastog voća. Budući da torta ne zahtjeva pečenje, potrebno ju je ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja kako bi krema očvrsnula.

Za 1 tortu promjera 18cm

Vrijeme pripreme: 30min

Težina pripreme: Jednostavno

Podloga

Sastojci

140g keksa (Petit beurre ili digestive)

55g maslaca, otopljenog

Postupak

Kalup za tortu promjera 18 cm premažite maslacem. U multipraktiku sameljite fino sameljite kekse. Dodajte im otopljen maslac i promiješajte.

Smjesu dobro utisnite u dno kalupa i stavite u hladnjak.

Krema od jogurta i borovnica

Sastojci

10g (1 vrećica) želatine u prahu+ 4 žlice vode

400g čvrstog jogurta

50g šećera

1 žlice vanilin šećera

korica jednog limuna

200ml slatkog vrhnja za šlag

200g svježih borovnica


Postupak

Želatinu prelijte sa 2 žlice vode i ostavite da nabubri. U međuvremenu pjenjačom izmiješajte jogurt, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Izvadite kalup iz hladnjaka pa na podlogu od keksa rasporedite otprilike 1/3 borovnica u jednom sloju. Otopite želatinu na vrlo polaganoj vatri i umiješajte je u smjesu od jogurta. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje i prelijte preko borovnica. Zagladite površinu žlicom, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata. Prije posluživanja oštrim tankim nožem prijeđite uz stranice kalupa kako biste odvojili tortu. Pažljivo skinite obruč.

Tortu ukrasite preostalim borovnicama i poslužite s umakom od borovnica.


Umak od borovnica

Sastojci

200g borovnica (svježih ili smrznutih)

2 žlice šećera

1 žlica vanilin šećera

1 žlica limunovog soka

Postupak

Pomiješajte sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje 10-15 minuta, ovisno o tome radite li sa svježim ili smrznutim borovnicama. Kada se borovnice počnu raspadati, a sok se počeo zgušnjavati, umak maknite s vatre i ohladite.

Nema komentara:

Objavi komentar