ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Rolana sevdidzan baklava




Sastojci
1 pakovanje ultra thin jufki za baklavu
100 ml masla ili gee
za fil od oraha
24 kasike oraha, ja sam koristila pikans
5 kasika mlijeka
2 kasike secera
1 kesica vanile ili kasika vanila paste
za fil od griza
4 jaja
1 solja kisele pavlake
1.5 solja secera
2 solje ulja
1.5 solja griza
1/2 praska za pecivo
1 korica od limuna ili secer sa limunom
1 vanilin secer
za zaljev
1 kg secera
1/2 l vode
1 limun isjecen na kolutove

Priprema
1.
U orahe dodati mlijeko, secer i vanilin secer.
2.
Za fil od griza: u jaja dodati secer, i umutiti mikserom. Dodati ostale sastojke i mutiti da se dobije gusta krema.
 
3.
Sve podijeliti na dva dijela jer pravimo dvije role.
Staviti tri jufke na dno premazati ih samo rastopljenim maslom. Svaku sljedecu jufku premazivati smjesom od jaja i griza dok ne utrosimo pola smjese. Zadnju koru premazati samo puterom, i na sredinu, preko uze strane staviti pola oraha. Uviti u rolat i staviti u podmazan pleh. Isto uraditi i sa drugom polovinom sastojaka. Baklavu obilno premazati maslom.
4.
Peci na laganoj temperaturi sat vremena. Ja ukljucim rernu na 350 F/175 C da se rerna zagrije, pa je smanjim na 160 C i pecem do kraja..
5.
 Za agdu: preliti secer vodom, izrezati jedan limun na tanke snit pa kuhati zaljev dok ukuha do fine gustine, ne da gust kao med ali ni zidak. Vrelu baklavu zaliti vrelim zaljevom, pokriti krpom, pa na to staviti drugu tepsiju kako bi baklava upila zaljev.


Izvor:coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar