nedjelja, 26. lipnja 2016.
Grdne sam se pare nadavala za kupovni... Bio je različitog kvaliteta, ukusa, a bogme i cene. U poslednje vreme sam baš razočarana, jer nailazim samo na jedan koji je redak, ili nađem od drugog proizvođača, ali ga pomešaju sa nekim dodacima koje ne želim, jer mi treba najjednostavniji. I kažem sebi- ako drugi mogu da prave tahini kod kuće, praviću ga i ja! Pogotovo što je to poslić od petnaestak minuta, a ukus je mnogo bolji... :)))
Sastojci
200 gr susama (moj je integralni, pa je tamniji)
20-30 gr maslinovog ulja (ili ulja od susama)
po ukusu soli (može i bez)
Priprema
1.
Susam staviti u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga propeći nasuvo na srednje jakoj vatri do zlatno- braon boje. Stalno mešati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inače ćete dobiti gorak i na oko ružan tahini. Skloniti sa vatre i odmah preručiti u drugi sud da se više ne peče.
2.
Ubaciti susam u blender (ili secko, važno je da su oštri čelični noževi) i sitno ga samleti da počne da se lepi na stranice suda. Dodati malo ulja, pa ponovo miksati, dodavati još ulja i sa zidova suda u kome miksamo lopaticom skidati nalepljenu masu i vraćati da se sve još lepo sjedini do željene gustine.
3.
Po želji posoliti i promešati još malo (volim gušći zbog mazanja na hleb, a ulje uvek mogu naknadno da dodam). Gotov tahini sipati u teglicu i čuvati u frižideru.
4.
Ovaj namaz se koristi za pripremu drugih namaza- za humus, Baba ganuš, preliv za falafel, paštetu od tunjevine, klot namazan na tostiran domaći hleb ili na integralne lepinjice, pomešan sa medom kao desert..
Posluživanje
Izvor:coolinarika
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar