utorak, 6. rujna 2016.
Rokovi trajanja najčešće su potpuno proizvoljno odabrani datumi koje proizvođači stavljaju na proizvode, ali neke namirnice uopše ne bi trebalo da ih imaju. Mnogi ljudi bacaju potpuno jestivu hranu samo zato jer joj je prošao rok trajanja otisnut na proizvodu. Nema sumnje da neke namirnice poput mesa vrlo brzo prestaju biti jestive, ali, sa druge strane, postoji niz proizvoda koji godinama mogu stajati na polici ili u frižideru a da se ne pokvare.
Med
Med nema rok trajanja. Može promijeniti boju i postati kristalizovan, ali uvijek ga možete jesti. U slučaju kristalizacije samo stavite teglu s medom u toplu vodu dok se ponovo ne otopi.
Riža
Sva riža osim smeđe jestiva je decenijama nakon kupovine. Jedina opasnost je da će prije vas do nje doprijeti kukci i dobro se najesti.
Sirće
Bijelo sirće ne može se pokvariti. Stoga se ne morate brinuti ako ste nabavili koju bocu viška za buduće salate, marinade ili jednostavno čišćenje po kući.
Vanilija
Ekstrakt vanilije pravi se s alkoholom pa je zauvijek svjež. Ali vanilija mora biti prava jer njena imitacija nema ista svojstva i neće ostati trajno svježa.
So
So će ostati ista godinama. Nema veze radi li se o morskoj, stonoj ili košer soli.
Kukuruzni skrob
Dok god je suv, kukuruzni skrob biće upotrebljiv. S obzirom na to da se uglavnom koristi kao zgušćivač u kuvanju, teško da ćete ga posebno često trošiti.
Šećer
Šećer je uvijek spreman za upotrebu. Jedino na šta morate da pazite je da ne dođe u dodir s tekućinom ili da ga ne pronađu proždrljivi kukci.
Žestoka pića
Rum i slična alkoholna pića neće se pokvariti. Dovoljno je držati ih na nekom mračnom, hladnom mjestu i biće gotovo istog okusa čak decenijama kasnije.
Grah
Grah takođe praktično nema rok trajanja. Što je stariji, to će mu duže trebati da omekša pri kuvanju. Nakon nekoliko godina vjerovatno će ostati vrlo tvrd čak i nakon kuvanja, ali bez obzira na to morate li ga dodatno žvakati ili ne, grah vrlo sporo gubi svoja hranjiva svojstva.
Bilo šta u zamrzivaču ili konzervi
Namirnice u zamrzivaču u principu traju oko godinu dana ako se ne odleđuju, ali s vremenom će izgubiti nešto hranjivosti i okusa. Konzervisana hrana ima rok trajanja od oko dvadeset godina i više, pod uslovom da limenka, ili ono u šta je spremljena, nije oštećena.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar