nedjelja, 8. siječnja 2017.

PRHKE MAK KIFLICE



SASTOJCI
330g brašna + 2 kašičice praška za pecivo
200g hladnog maslaca

  2 žumanca
60g šećera u prahu
1 puna kašika kisele pavlake 20 % m.m. (oko 75g)
1 kašičica ruma
1 kašičica vanila ekstrakta

Mak fil:
180g mlevenog maka
190 ml ključalog mleka
35g brusnica ili drugog suvog voća suvo grožđe ili bez
70g šećera
15g oraha, lešnika, badema ili keksa, ili mrvica
1 ravna kašika meda
1 kašičica vanile ili badema ekstrakta
1 kašika (oko 11g) maslaca sobne temperature
1 kašika kandirane pomorandže
1 kašika ruma, vodke ili amaretto likera
2 belanca izmućena u šne
i šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA
Testo:
Hladan maslac iseći na listiće i pomešati sa prosejanim brašnom, praškom za pecivo i šećerom u prahu, mikserom mutiiti sa spiralnim nastavcima dok se ne stvore grumuljice, onda dodati žumanca, izmiksati kratko i dodati pavlaku, rum i vanilu. Kratko izmiksati da se sve poveže u kuglu, zamotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru na 2h ili preko noći.

Mak fil:
Mak i šećer preliti sa ključalim mlekom i kuvati na tihoj temperaturi oko 20 minuta. Po potrebi dodati i više šećera u zavisnosti od maka. Ohladiti i dodati ostale sastojke osim belanaca, šne od belanaca dodati po 1/3 pa izmešati ručno preklapajući, puniti kiflice.

Testo podeliti na 5-6 delova, držati u frižideru ostatak testa, svaki razviti na 2-3 mm, podeliti na 8 delova i filovati sa kašičicom fila. Formirati kiflice, staviti na pleh sa pek papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C oko 15 minuta, ne smeju da porumene mnogo, ostaju svetlo smeđe, ako probate test čačkalicom u sredini pleha i u centar kiflice izaći će suva. Izvaditi i vruće valaljati u prah šećer i ostaviti da se ohlade na žici za hlađenje. Dobije se oko 40-48 komada.

NAPOMENA:
– Orasi ili drugi koštunjavi plodovi mogu biti samleveni skroz ili sitno seckani to po želji, ja ih sameljem zbog dece.
– Mak fil se može pripremiti nekoliko dana unapred samo bez belanaca, belanca dodati na dan pravljenja kiflica, može stajati u frižideru sa folijom preko fila do 7 dana.
– U kutiji za kekse mogu dugo stajati ove prhke kiflice, ako vam se zadrže toliko dugo jer je kod mene to nemoguće.

Nema komentara:

Objavi komentar