četvrtak, 28. travnja 2016.

Mirisna jagnjetina








Sastojci

  
Za 8 osoba
Potrebno 2.5 kg jagnjećeg buta 
  • Suvi začini:
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli, ko voli malo više slano, može i 2 kašičice
  • 1 kašičica vegete
  • 1 puna kašika mešavine suvih začina; oregano, ruzmarin, timijan
  • nekoliko grančica ruzmarina.

  • Za marinadu:
  • 125 ml soka od pomorandže
  • 250 ml belog vine
  • 1 puna kašika svežih listića ruzmarina
  • 1/4 kašičice sveže samlevenog bibera
  • pola kašičice italijanskog začina

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka + 2 za marinadu
  • Priprema


    1. Izmešati suve začine u jednu manju činiju i ostaviti sa strane.
      Oprati jagnjetinu i dobro je osušiti.
      Ovo parče jagnjetine je od buta, ali mu je izvađena koska i zavijena je u mrežicu jer na taj način će se ispeći u celom komadu, vi možete koristiti i but sa koskom ( jedina razlika je u tome što but sa koskom se mora duže peći ) ako koristite but bez koske, obavezno vezati parče mesa sa kuvarskim koncem, ili zamolite mesara da vam on izvadi kosku i zaveže sa koncem.
      4  čena belog luka očistiti i iseći na pola i u meso, pazeći da ne isečete mrežicu u kojoj je meso zavijeno,napravite oštrim nožem rezove i ugurati polovine belog luka.
      Suve začine naneti svuda po mesu i dobro ih utapkati da prekrije celo parče mesa.
      Ja sam stavila pola začina na providnu foliju i onda stavila meso preko tih začina i odozgore sipala drugu polovinu začina i onda sam valjala celo parče mesa na foliju u začine.

    2. U multi praktik stavite sve sastojke za marinadu i samleti.
      Uzeti veliku kesu za zamrzivač i staviti meso u kesu i preliti sa marinadom. Istisnuti koliko god možete više vazduh iz kese i zatvoriti kesu. Staviti u još nekoliko kesa u slučaju da kesa curi i staviti u posudu u frižider i marinirati nekoliko sati, ili preko noći.
      ( ako imate prilike okrenuti kesu nekoliko puta da meso leži sa obe strane u marinadi ).

    3. Izvaditi meso iz frižidera dva sata pre nego što ćete ga peći da vam meso bude što više sobne temperature jer će se tada brže ispeći.
      Zagrejati rernu na 225°C 
      Staviti dve žice, jednu na kojoj ćete imati pleh, koji će skupljati ono što bude curelo sa mesa dok se peče a drugu žicu, odmah iznad na kojoj ćete peći meso.
      Na ovaj način će meso da vam se mnogo bolje i brže ispeče.
      Kuhinjskim papirom utapkati svuda po mesu da pokupite višak tečnosti, da je meso suvo kad ga stavite u rernu.
    4. U veći pleh sipati vodu i zagrejati rernu na 225°C a voda će vam se zagrevati zajedno sa rernom ( vodu stavljamo da nam se meso ne osuši i takođe kad pada masnoća iz pečenog mesa da padne u vodu da ne pada na vreo pleh, onda ćete zadimiti celu kuću i mirisaće, kad vidite da je ostalo još malo vode tokom pečenja u plehu, dodati nekoliko šolja vode )
      Staviti meso direktno na žicu od rerne i onaj masni deo neka bude okrenut na gore, jer tokom pečenja će se masnoća topiti i prelivaće se preko mesa, što znači, ne morate vi prelivati ni sa čim.
      Peći na jakoj temperaturi prvih 20 minuta, onda smanjiti temperaturu na 165°C i peći još sat i 45 minuta, što znači parče od 2.5 kg sam ukupno pekla 2 i 15 minuta...moj muž ne voli da je prepečenop a ne voli ni kad nije dovoljno pečeno.
      Dužina pečenja puno zavisi od debljine mesa, od težine i takođe da li ima kosku ili ne, meso sa koskom bi trebalo malo duže da se peče. Veoma je važno ostaviti meso ta dva sata na sobnoj temperaturi da bi se toliko dugo peklo, ako ga stavljate direktno iz frižidera, treba mu više vremena.
      Ako je meso tanje i duže, ono će se ispeći mnogo brže.
      Dok se meso peče, izbegavajte da otvarate rernu jer se na taj način smanjuje toplota u rerni i meso treba duže da se peče.
      Meso u početku pečemo na visokoj temperaturi da bi se sve pore na mesu zatvorile jer na taj način sokovi od mesa ostaju u mesu, ako ne zapečemo na visokoj temperaturi može da se desi da meso presušimo.
      Ako volite da je meso više rumeno, što znači,kraće pečenje, onda prilagodite vreme pečenja prema vašem ukusu.
      1. Ispečeno meso izvaditi iz rerne, staviti na veći tanjir i zaviti ga dobro sa svih strana sa aluminijskom folijom, dobro je ušuškati okolo mesa. Pokriti i sa kuhinjskom krpom i ostaviti najmanje 20 do 30 minuta tako pokriveno da se meso odmori posle pečenja.
        Dok se meso odmara vi možete ispeći krompiriće ili pripremiti salatu po vašem  izboru.
        Ja sam zaboravila da stavim na tanjir mladi luk, ali sam pitala muža da li hoće?

      2. Skinuti mrežicu sa mesa, ili iseći kuvarski konac i iseći meso na šnite oko 1.5 do 2cm debljine.
        Poslužiti sa dobro ohlađenim belim vinom i prilogom po vašem izboru.
    5. Izvor:Coolinarika



Nema komentara:

Objavi komentar