Da li vam se ikada desilo kada citate neki recept ili probate neki kolac da vas isti taj, na prvo citanje ili prvi zalogaj asocira na neku osobu!??? E upravo to se meni desilo ovih dana...
Sastojci
- Podloga
- 200 gr badema
- 150 gr secera
- 2 veca ili 3 manja jaja
- 1 narandza (sitno naribana kora)
- 1 kasika kakaa
- Krema (mousse)
- 200 gr bijele cokolade
- 3 zumanjka
- 4 dl slatkog vrhnja
- Za ukrasiti tortu
- 100 gr jagoda
- 100 gr borovnica ili voce po zelji
- 50-100 gr bijele cokolade ribane
Priprema
1.
Posluživanje
Ova se torta moze zamrznuti i posluziti kao sladoled torta.U tom slucaju cete zamrznutu tortu izvaditi iz zamrzivaca i staviti je u hladnjak nekih pola sata do sat prije posluzivanja da opusti,poslagati voce i sluziti je kao ledenu poslasticu.Kao stvoreno za nadolazece tople dane!Dobar vam tek!
Izvor:Coolinarika
1.
Za podlogu sameljite bademe ne jako sitno.
Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu narandze.Spatulom sve lagano spojite .
2.
Uzmite modlu promjera 24cm,podmazite i stavite papir na dno!Ulijte smjesu,lagano poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pecnicu na 180'.
Pecite ca.25 min.,ovisno od vase pecnice.Provjerite stapicem,ako izlazi suh, biskvit je gotov!
3.
Za kremu otopite bijelu cokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
U manju serpicu stavite zumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laaaaganoj vatri uz stalno mjesanje dok vam se krema ne pocne zgusnjavati.Jako je bitno da se stalno mjesa.Sklonite sa vatre nek se malo hladne i u to dodajte istopljenu cokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
4.
Od preostala 3 dl slatkog vrhnja umutite slag u finu kremu.Umuceno slatko vrhnje sjedinite sa prohladjenom kremom od cokolade.Mjesajte laaaagano spatulom dok se sve ne izjednaci i ne dobijete finu pjenastu,srednje gustu kremu!
5.
Peceni ohladjeni biskvit postavite na tacnu za posluzivanje i stavite obruc od modle oko njega.Na biskvit istresite kremu i lagano je poravnajte.
Sve to ohladite dobro u frizideru da se mousse stisne . Pred posluzivanje pospite naribanu bijelu cokoladu po povrsini i poslazite voce u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana cokolada!!!
6.
Napomena:Ako hocete da vam torta bude vislja koristite modlu promjera 22 cm.
Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu narandze.Spatulom sve lagano spojite .
2.
Uzmite modlu promjera 24cm,podmazite i stavite papir na dno!Ulijte smjesu,lagano poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pecnicu na 180'.
Pecite ca.25 min.,ovisno od vase pecnice.Provjerite stapicem,ako izlazi suh, biskvit je gotov!
3.
Za kremu otopite bijelu cokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
U manju serpicu stavite zumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laaaaganoj vatri uz stalno mjesanje dok vam se krema ne pocne zgusnjavati.Jako je bitno da se stalno mjesa.Sklonite sa vatre nek se malo hladne i u to dodajte istopljenu cokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
4.
Od preostala 3 dl slatkog vrhnja umutite slag u finu kremu.Umuceno slatko vrhnje sjedinite sa prohladjenom kremom od cokolade.Mjesajte laaaagano spatulom dok se sve ne izjednaci i ne dobijete finu pjenastu,srednje gustu kremu!
5.
Peceni ohladjeni biskvit postavite na tacnu za posluzivanje i stavite obruc od modle oko njega.Na biskvit istresite kremu i lagano je poravnajte.
Sve to ohladite dobro u frizideru da se mousse stisne . Pred posluzivanje pospite naribanu bijelu cokoladu po povrsini i poslazite voce u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana cokolada!!!
6.
Napomena:Ako hocete da vam torta bude vislja koristite modlu promjera 22 cm.
Posluživanje
Ova se torta moze zamrznuti i posluziti kao sladoled torta.U tom slucaju cete zamrznutu tortu izvaditi iz zamrzivaca i staviti je u hladnjak nekih pola sata do sat prije posluzivanja da opusti,poslagati voce i sluziti je kao ledenu poslasticu.Kao stvoreno za nadolazece tople dane!Dobar vam tek!
Izvor:Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar