subota, 30. travnja 2016.

Pečeno pile na Džejmijev način






Potreban materijal:
1 pile težine oko 2kg
so i mleveni crni biber
po kašičica suvog bosiljka, peršuna i majorana (ako imate sveže, još bolje, onda stavite više)
4 kašike maslinovog ulja
1 limun
4 lovorova lista
suvi ruzmarin, još bolje sveži ako ga imate.
Priprema:
Zagrejati rernu na 220C. Pile oprati, ubrusom ukloniti vlagu, pa u unutrašnjost pileta utrljati so, a zatim vrlo pažljivo, odvojiti prstima kožicu, vodeći računa da se ne pocepa. Prvo pažljivoispod kožice staviti so, po ukusu, a zatim napunite suvim biljem (ili sitno iseckanim svežim), pa poprskati uljem. U unutrašnjost pileta staviti dobro oprani lumun i izmrvljeni lovorov list. A zatim pomoću konca vezati batake. Krilca pomoću čačkalice takođe pričvrstiti da budu uz „telo“. Kožicu bataka na par mesta pažljivo zaseći, tek toliko da i tu može da se rasporedi začinsko bilje. Na kraju celo pile utrljati maslinovim uljem, solju i biberom po ukusu. Pleh za pečenje nauljiti. Prvo pile staviti tako da grudi budu dole, pa peći nekih deset minuta, a zatim ga okrenuti da grudi budu gore i peći nekih sat vremena. Po potrebi se može sipati malo vode u pleh u toku pečenja.
Izvor: Moje Grne

Nema komentara:

Objavi komentar