petak, 29. travnja 2016.

ŠUNKA U UMAKU OD GLJIVA






Sastojci

  • glavica sitno sjeckanog luka
  • 350 g tanko izrezanih sampinjona
  • 5 kasika maslinovog ulja
  • 3 cesnja sitno sjeckanog bijelog luka
  • oko 750 g sunke izrezane na tanke snite
  • lovorova lista
  • 1/4 male kasike svjeze mljevenog bibera
  • 3 solje vruce vode
  • 2 kasike skrobnog brasna
  • 2 kasike kiselog vrhnja.

  • Priprema
  • 1.
  • Isprziti luk do zlatno zute boje ,zatim dodati sampinjone i dinstati dok ne nestane vode od gljiva.
  • Dodati bijeli luk ,na kratko proprziti .
  • Zatim dodati sunku ,lovorov list ,biber,crvenu papriku i vodu.
  • 2.
  • Kada pocne da kuha kuhati na srednjoj temperaturi dvadesetak minuta
  • Nakon 20 minuta pomijesati skrobno brasno sa malo vode ,dodati u serpu ,pomijesati i kuhati jos desetak minuta na laganoj vatri.
  • 3.
  • Na kraju dodati kiselo vrhnje ,pomijesati i skloniti sa vatre.

  • Posluživanje
  • Posluziti uz rizu ili pire krompir.
  •  
  • Ja nisam navela sol u sastojcima jer je sunka koju sam koristila bila dosta slana ,a vi mozete dodati soli po zelji.


  • Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar