Sastojci
KORA
6 jaja
150g secera
vanilin secer
kora od limuna, sol
160g brasna
40g rastopljenog maslaca
maslac i brasno za kalup
FIL
750ml slatkog vrhnja
500g jagoda
1 vanilin secer
1 slagfix
marmelada od jagoda
80g badema u listićima.
Priprema
1.
Kora
Jaja mutiti nad parom od prilike na (50°C) i dodati sol, secer i vanilin secer. Mutiti u cvrstu pijenastu smjesu.
Skiniti sa pare i mutiti jos 5 minuta (20°C)
2.
U smjesu dodati limun i brasno. Za kraj dodati rastopljen maslac.
3.
Kalup za tortu premazati maslacem i posuti brasnom. Smjesu izliti u kalup i peci od prilike 45 - 50 min na 170°C.
4.
Fil
Bademe u tavi na srednjoj temperaturi proprziti.
4 Jagode ostaviti za dekoraciu a ostale izrezati na sitno .
5.
Slatko vrhnje mutiti 1-2 minute, dodati slagfix i mutiti jos 2 minutee
U izrezane jagode dodati vanilin secer, 1 kasiku marmelade i 1/3 slaga.
6.
Koru izrezati na tri jednaka dijela i premazat sa marmeladom i filom. Tortu oblikovat sa slagom.
Izvor:Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar