Nedavno je objavljen do sada najveći konsenzus znanstvenika o utjecaju konzumacije piva na zdravlje čovjeka. Panel znanstvenika sastavljen je od brojnih međunarodnih stručnjaka na području istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje, jednoglasno je zaključio da umjerena konzumacija piva smanjuje kardiovaskularni rizik. Konkretno, radi s o jednom pivu (3dL) namijenjenog ženama i dva piva (6dL) namijenjenog muškarcima. Ovo je istraživanje utemeljeno na 150 provedenih studija te je objavljeno u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovaskular Diseases, a radnu skupinu predvodili su stručnjaci Mediteranskog instituta za neurologiju iz Italije.
Epidemiološke studije pokazale su da umjerena konzumacija piva pruža veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u odnosu na žestoka alkoholna pića. Ove zaključke znanstvenici pripisuju brojnim molekulama u pivu, poglavito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Sve više dokaza je o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva i na neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Potvrđeno je da osobe koje umjereno i odgovorno konzumiraju pivo imaju nižu stopu smrtnosti ponajviše zbog smanjenja kardiovaskularnog rizika u usporedbi s drugim rizičnim čimbenicima.
Veliki značaj s pozitivnim učincima umjerenog ispijanja piva znanstvenici pripisuju i načinu konzumacije, a poželjne su navike upravo ove koje prevladavaju na Mediteranu – ispijanje umjerenih količina pića s niskim udjelom alkohola uz obrok. Znanstvenici su se u ovome radu osvrnuli na skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje poput djece, adolescenata, trudnica, osoba izloženih riziku od alkoholizma, bolesnicima s kardiomiopatijama, kardijalnim aritmijama, depresijom, bolestima jetre i pankreasa. Osim toga, upozorili su i na utjecaj alkohola u prekomjernim količinama te na rizik od ispijanja većih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju (koji je najčešći u adolescentskoj dobi).
Prošlogodišnja studija na čelu s dr.Terom Hirvonenom iz Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo u Helsinkiju, Finska, sugerira da se rizik od razvoja bubrežnih kamenaca smanjuje s povećanom konzumacijom piva. Naime, studija provedena na 27 000 muškaraca srednje dobi ukazala je na smanjenje rizika nastanka bubrežnih kamenaca za 40%.
Iako se smatra da crveno vino najbolje utječe na smanjenje rizika od srčanog udara, ovo istraživanje pivo stavlja ispred vina. Tajna leži u visokoj razini vitamina B6 koji utječe na štetno nakupljanje kemikalija u tijelu, homocisteina.
Nakon vode i čaja, pivo je treće piće na ljestvici popularnosti na svijetu, a od alkoholnih pića zauzima prvo mjesto. Osim što se uglavnom veže uz „pivski trbuh“, krivcem se smatra količina i vrsta hrane koja je konzumira uz ispijanje piva. Nutricionistički gledano, ono ne sadrži masti i kolesterol, sadrži malu količinu vitamina B skupine dok su najzastupljeniji niacin (B3), vitamin B6 i folna kiselina (B9). Osim toga, u maloj količini prisutni su i minerali, magnezij i fosfor te silicij koji dokazano ima pozitivan utjecaj na zdravlje i čvrstoću kostiju.
Učestala neumjerenost u konzumaciji alkohola povećava rizik od srčanoga udara, hipertenzije, teških oštećenja jetre kao i ovisnost. Isto tako, nije moguće predvidjeti koja će količina utjecati na pojavu problema alkoholizma. S obzirom na taj rizik, American Heart Association upozorava ljude da pivo konzumiraju u umjerenim količinama.
Izvor: emedicus
Nema komentara:
Objavi komentar