subota, 30. srpnja 2016.

Zimnica





Pod pojmom "zimnica" podrazumijeva se prirodno konzerviranje namirnica samo uz dodatak šećera, octa ili soli, a bez umjetnih dodataka za zimsku sezonu koja nije toliko bogata povrćem.
Budući su danas suparmarketi i veletrgovine omogućile da usred zime jedemo voće i povrće iz dalekih krajeva, jednostavnije je kupiti povrće iz Južne Amerike ili Australije, nego se prepustiti pripremanju zimnice od voća i povrća iz naših krajeva.Zanimljivo je kako sljedbenici trenda "zdrave" prehrane kojoj je jedan od glavnih postulata upravo konzumiranje domaćih namirnica uzgojenih u vlastitom podneblju zanemaruju zimnicu.
Osim već industrijski udomaćenog kiseljenja zelja, krastavaca i paprike ili industrijskog džema, bogatstvo domaćih receptura za zimnice pomalo izumire. Predložit ćemo vam nekoliko manje poznatih, ali vrlo ukusnih recepata za domaću zimnicu koji ne iziskuju previše vremena, a ukoliko se upustite u eksperimentiranje, zadivit ćete svoje ukućane i goste novim okusma. Prije nego se upustite u avanturu pripremanja zimnice, dat ćemo nekoliko općenitih praktičnih savijeta. Kao i kod pripremanja bilo kojeg jela, tako je i za zimnicu izrazito važno odabrati kvalitetne namirnice koje ćete dobro oprati i očistiti prije pripreme.

Staklenke u koje se namirnice spremaju moraju biti "sterilizirane". Neka vas to ne obeshrabri, jer ćete to vrlo jednostavno napraviti: staklenke i poklopce ćete oprati netom prije spremanja zimnice, a umjesto brisanja krpom osušite ih u pećici na 50°C. Zimnicu koju radite bez umjetih konzervanska treba čuvati na hladnom mjestu. Ako nemate negrijanu smočnicu, onda zimnicu treba čuvati u podrumu.

Izvor: Recepti.hr

Nema komentara:

Objavi komentar