Svi znamo priču o Popeyu i tajnu njegove snage i neuništivosti. Špinat je super zdrava i hranjiva hranu, a mi svi bi ga trebali konzumirati kao dio naše prehrane.
Osim koristi od špinata i pravilnog načina da ga jedete, mi ćemo vam dati korisne savjete o tome šta nikada ne bi trebali učiniti u vezi špinata.
Špinat sadrži velike količine vitamina A, B, C, E, minerala, mangana, folne kiseline i kalija. Ovo povrće je vrlo preporučljivo, jer velike količine zeaksantina i luteina u svom sadržaju pomoći će u zaštiti organizma protiv raznih bolesti.
Šta uvijek treba imati na umu jeste da ovo povrće ne bi smjeli ponovo zagrijavati. Razlog je zbog nitrata koji se pretvore u vrlo štetne i kancerogene nitrozamine, kada su podvrgnuti visokoj toploti.
U slučaju da niste čuli za ovo prije, ne zaboravite da nikada više ponovo ne zagrijavate špinat. Uvijek ga treba jesti svježeg, a ako ga jedete sljedeći dan, ne zagrijavajte ga nego jedite hladnog. Hladan špinat je ukusan isto kao i topao.
Izvor: Prirodnilijek.info
Nema komentara:
Objavi komentar