Potrebno je:
- 300 g pasulja
- 1,5 kg crnog luka
- Tri kašike aleve paprike
- Pola kašičice bibera, opciono
- Soli po ukusu
- Oko 2,5 dl ulja
Za prebranac inače važi pravilo da zahteva mnogo crnog luka, mnogo ulja i mnogo aleve paprike. Dakle, nećete pogrešiti ni ako stavite više od navedenih količina.
Priprema:
Pasulj prethodne večeri oprati i preliti vodom, da nabubri. Ujutru ocediti vodu, staviti pasulj u veću šerpu, naliti vodom toliko da bude prekriven i staviti da zavri. Ocediti tu vodu, naliti drugom vodom do vrha šerpe (voditi računa o tome da voda ne prelazi na šporet dok pasulj vri) i dodati pet manjih glavica seckanog crnog luka. Posoliti po ukusu.
Dok se pasulj kuva, ostatak luka iseckan na rebarca dobro izdinstati da postane staklast, pa mu dodati alevu papriku i dobro upržiti.
Skuvani pasulj ocediti od vode i dodati mu biber, ali vodu u kojoj je kuvan sačuvati.
Prebranac je najbolje spremati u zemljanom đuveču, ali ako ga nemate, može i uvatrostalnoj činiji ili tepsiji. Po pravilu, ređa se sloj pasulja, pa sloj luka sve dok ima materijala, a poslednji sloj je pasulj. Zatim se nalije delom vode u kojoj je pasulj kuvan, ali da ne preliva, nego samo da jedva prekrije pasulj.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok voda ne uvri i zrna pasulja na površini ne počnu da tamne.
Ovo je osnovni recept za savršen prebranac, a svaka porodica ima neku svojuvarijantu:
- Očišćene i poparene suve paprike napuniti pasuljem i staviti preko prebranca.
- Pre dinstanja crnog luka može se i jedno pet sitno seckanih čenova belog lukapropržiti.
- Pri kraju kuvanja pasulja dodati korenasto povrće sitno seckano - samo dve šargarepe ili uz to još i paškanat i celer da se skuva, ali ne da se prekuva.
- Preko prebranca poređati šampinjone s kapicama okrenutim nagore.
Izvor:Agromedia.rs
Priprema:
Dok se pasulj kuva, ostatak luka iseckan na rebarca dobro izdinstati da postane staklast, pa mu dodati alevu papriku i dobro upržiti.
Nema komentara:
Objavi komentar