subota, 23. srpnja 2016.

Pire,gljive i spinat pita...




 
Sastojci
1 salica 250 ml
600gr. pirea
220gr. gljiva
1 srednji luk
1 pak. spinata(220gr)
3-4 cena cesnjaka
100gr. hrskave slanine
4 jaja
1 salica mlijeka ili pola-pola
1 salica cheddar sira ili drugi topljivi

Priprema
1.
Napravite pire ili iskoristite ostatak ako kuvate za rucak.Mozete koristiti i instant pire iz vrecice i pridrzavajte se uputstva na vrecici.Ako koristite instant trebat ce vam 2 vrecice...Pleh 23 cm. oblozite sa papirom za pecenje(i ne mora ako ne zelite) stavite ohladeni pire i ravnomjerno razmazite dno pleha.Stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 180 C 30 min.

2.
Dok vam se pire pece pripremite nadjev.
Prvo isprzite slaninu dok ne postane hrskva.Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istom ulju od slanine przite sitno sjeckani luk i gljive dok voda ne ispari iz gljiva.Dodajte sitno sjeckani cesnjak i przite naknadno 1 min.
3.
Spinat odmrznite u mikrovalnoj.Dobro ocijedite.Mozete koristiti i friski.
Spinat dodajte u smjesu gljiva,zatim dodajte hrskavu slaninu,sol i peper.Izmjesajte sve zajedno.

Ostavite sa strane.

4.
U zdjeli izmiksajte jaja,mlijeko ili pola-pola(mlijeko-slatko vrhnje)..Na kraju dodajte cheddar sir ili drugi topljivi.malo sol i pepera.

5.
Nakon 30 min. izvadite pire iz pecnice..NE GASITE PECNICU...na pire stavite przeno povrce.

6.
Zatim prelijte sa jajima.
Vratite ponovo sve u pecnicu i pecite naknadno 30-35 min.

Nema komentara:

Objavi komentar