četvrtak, 28. srpnja 2016.

Patlidžani i ćufte u raskošnom ljetnom složencu



Sastojci  3 osobe
Ćufte
30 dag mljevenog mesa
1,5 jušna žlica brašna
1 jaje
1/2 dl ledene vode
po ukusu soli i papra
po potrebi ulja za prženje
Preljev od rajčica
1 kg zrelih, mesnatih rajčica
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
3-4 jušne žlice ulja
5-6 listova svježeg bosiljka
po ukusu i potrebi šećer, sol, papar
Povrće i kruh
2 velika patlidžana
8 - 10 kriški kruha (ne svježega)
2 jaja
1,5 - 2 dl mlijeka
2-3 jušne žlice ribanog parmezana
po ukusu sol, papar
po potrebi ulja ili (hladnog) maslaca
1,5 jušna žlica mrvica (prezla)
2 jušne žlice ribanog parmezana

Priprema
1.
Prvo pripremite smjesu za ćufte: u mljeveno meso ulijete ledenu vodu i počnite gnječiti stisnutom šakom kako bi se meso dobro povezalo s vodom i postalo podatno. Kad postane gušće, dodajte jedno manje jaje, začine i brašno. Dobro umijesite smjesu i provjerite začinjenost. Odložite do uporabe.
2.
Patlidžane po želji ogulite ili ih samo operite, poprečno izrežite na okrugle ploške (oko 1/2 cm debljine), pospite solju i ostavite na daski koso položenoj u slivnik ili slično mjesto kako bi voda slobodno otjecala.
3.
Malo nauljenim rukama formirajte ćuftice i prepecite ih na ulju. Odložite.

4.
Rajčice operite i ogulite oštrim nazubljenim nožem kao jabuke (ako ne ide kako treba, na vrhu svake rajčice nožićem urežite križ, potopite ih u vruću vodu na par minuta, potom izvadite i ogulite kožicu.) Izrežite ih na kockice. Luk sitno nasjeckajte, češnjak očistite.
Zagrijte ulje, dodajte luk pa pržite dok ne uvene, dodajte protisnuti češnjak, a nakon pola minute dodajte rajčice. Dinstajte rajčice dok ne omekšaju uz podlijevanje toplom vodom. Umiješajte listove bosiljka, dodajte šećer, sol i papar. Preljev mora biti srednje gust i aromatičan.

5.
Dok pripremate umak, obrišite patlidžane  i posložite ih na malo nauljenu rešetku pećnice. Rešetku postavite iznad plitkog kalupa jednake veličine, iako neće kapati. Pecite ih na 200 st. C dok ne dobiju lijepu boju.

 
6.
Prikladnu posudu (koristila sam vatrostalnu) premažite uljem (najbolje prstima ali može i kistom). Na nauljeno dno posložite polovicu grilanih patlidžana i prelijte 1/2 umaka od rajčica.
U posebnoj zdjelici promješajte mlijeko, jaja i ribani parmezan uz dodatak malo soli. Svaku krišku kruha kratko umočite u preljev i slažite gusto preko umaka od rajčice. Preko kruha posložite preostale patlidžane, iznad njih ćuftice i prelijte ostatkom umaka od rajčice.
U mrvice umiješajte parmezan i obilato posipajte složenac. Pokopajte ga s malo ulja ili po želji, grudicama maslaca. Pecite na 180 st. C 20-tak minuta.

7.
Kad se složenac prohladi servirajte ga uz sezonsku salatu.

Nema komentara:

Objavi komentar