petak, 22. srpnja 2016.

Shakshuka sa feta sirom





Sastojci  2 osobe

2 kašike maslinovog ulja

1 manji crni luk

2 čena belog luka

1 crvena paprika

500gr paradajz pelata

2/3 kašikice kumina

2/3 kašikice slatke mlevene paprike

1/8 kašikice cayenne paprike

1/2 kašikice harissa paste

3/4 kašikice soli

1/4 kašikice crnog bibera

100gr feta sira

4 jajeta

korijander


Priprema

1.
Da se pripremi ovo jelo ne treba puno vremena. Najviše oduzima seckanje. Zato sve pripremiti da bude spremno. Upaliti rernu na 200C da se greje dok se priprema umak.

2.
Na srednjoj vatri zagrejati ulje u tiganju koji može i u rernu. Dodati sitno naseckan luk i crvenu papriku na tanke štapiće. Dinstati dvadesetak minuta da i jedno i drugo omekne. Dodati beli lik pa dinstati još minut, dva.

3.
Zatim dodati kumin koji je standardan začin za ovo jelo i mlevenu papriku. Umesto cayenne može i druga ljuta paprika. Dinstati još minut-dva.

4.
Dodati pelat, so biber i harissa pastu. Umesto pelata može svež zreliji i naseckan paradajz bez mnogo tečnosti. Posoliti i pobiberiti.

**Harissa se može izostaviti. Dok nisam imala priliku da je kupim, pravila sam po coolinarikonom receptu.

5.
Pirjati desetak minuta, dok se paradajz skroz ne raspadne i sve ne postane jedan kompaktan umak. Nakon toga umak skloniti sa vatre umešati lagano na kockice naseckanu fetu i pažljivo razbiti jaja u rupe koje napravimo razmačinanjem umaka kašikom.

6.
Još malo posoliti i pobiberiti i staviti u zagrejanu rernu na 10ak minta da se jaja ispeku a sir rastopi.

Posluživanje
Poslužiti naseckanim korijanderom uz neko fino parče hleba sa kojim se može umakati :-)

Izvor: Coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar