srijeda, 27. srpnja 2016.

Kakva je boja, a kakva peteljka zrele lubenice?



Koliko puta ste teglili lubenicu od 10 kila do kuće, a ono ćorak kada je otvorite. Nema slasti! Ekipa emisije 150 minuta otkriva vam tajne slatke lubenice, da više nikada ne biste pogrešili!
Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće i par saveta.

1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su sazrele.

2. Birajte plod bez oštećenja

Površina lubenice trebalo bi da bude tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugom.

3. Testirajte težinu lubenice

Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

POGLEDAJTE I VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=6-S1BD9pvuk

Nema komentara:

Objavi komentar