utorak, 21. lipnja 2016.

Starinske kiflice




Sastojci  8 osoba
750 g brašna
1 kesica praška za pecivo
pola kašičice soli
100 g šećera
limunova korica
1 kašičica vanilla paste ili vanilin šećer sa ukusom limuna
375 g putera
500 g kisele pavlake ili gustog grčkog jogurta
gustin za razvlačenje testa
prah šećer
gušći pekmez


Priprema
1.
Brašno, prašak za pecivo i so izmešati zajedno i prosejati, dodati, šećer, vanilu i limunovu koricu.
Hladan puter iseći na kockice i rukama utrljati u brašno ( u mom originalnom receptu piše mast umesto putera, ja je nemam, pa sam mast zamenila puterom ) dok ne dobijete mrvičastu masu.
Na kraju dodati kiselu pavlaku i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti u glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodati po malo brašna.
Podeliti u 5 kugli i svaku jednu zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, najmanje pola sata do 45 minuta. ( meni je stajalo i duže )
2.
Po radnoj površini posuti gustin, izneti jednu kuglu testa, odviti i rastanjiti testo, pomažući se gustinom.
Testo je izvanredno za rad i vrlo lako se rastanji.
Rastanjeno testo iseći na 4 dela i ako volite sitnije kiflice,iseći svaki deo na još 4 dela, a ako volite veće kifle, iseći svaki deo na 3 dela.
Na početku staviti po malu kašičicu gustog džema. ( ja sam koristila džem od aronije i malkice mi je curio, drugi put ću domaći pekmez od šljiva )
Zaviti kiflice i poređati ih na pleh, koji ste prekrili sa pek papirom ( trebaće vam dva velika pleha )
Na jedan pleh meni je stalo testo od dve kugle.
Uključiti rernu na 175°C i peći ih odmah, dok se prva tura peče vi pravite ostale kifle. Peći ih oko 20 minuta.
Ostaviti ih na žici da se malo prohlade, posuti sa prah šećerom, ili bez i uživati u njima.

3.
Prijatno!!!!

 
Izvor:coolinarika




Nema komentara:

Objavi komentar