nedjelja, 19. lipnja 2016.

Murtabak




Murtabak ili martabak je palačinka punjena mljevenim mesom. Sprema se u Jemenu, Indiji, Maleziji, Singapuru, na Tajladnu.... Ovisno o lokaciji, sastojci se mogu razlikovati. Mutabbag znači preklopiti.

Sastojci
Sastojci za tijesto:
600 g brašna za tanka tijesta
3 dl vode
3 žlice kondenziranog mlijeka (može i obično mlijeko)
1 jaje
1 žličica soli
4 žlice ulja
Sastojci za nadjev:
900 g mljevenog goveđeg mesa
5 žlica ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
2 žličice naribanog svježeg đumbira
1 žličica kurkume
1 žličica garam masala
chilli paprika po okusu
½ žličice korijandera u prahu
3 rajčice
3 mlada luka
5 jaja

Priprema
1.

Tijesto:
Brašno i vodu umiješati i ostaviti stajati 20 minuta. Dodati jaje, sol, ulje i kondenzirano mlijeko i mutiti mikserom nekoliko minuta. Ako je tijesto premeko, dodati još brašna.
Ukoliko se tijesto radi ručno, mijesiti oko 10 minuta.
Tijesto podijeliti na 10 jednakih loptica, slagati ih u naljen pekač (ili u nauljene kalupe za muffine), premazati uljem i pokriti prozirnom folijom. Pripremljene kuglice ostaviti minimalno 2 sata na sobnoj temperaturi.



2.

Nadjev:
Sitno narezani luk popržiti na ulju, dodati meso i pržiti nekoliko minuta. Začiniti i kuhati uz dodavanje vode po potrebi.
Kuhati nekoliko minuta, dodati narezanu rajčicu i češnjak te nastaviti kuhati. Smjesa ne smije biti prerijetka.
Kuhani nadjev skloniti s vatre, malo ohladiti i dodati umućena jaja i narezani mladi luk. Umiješati i ohladiti.

3.

Slaganje palačinke
Površinu na kojoj se razvijaju palačinke nauljiti.

4.
 Svaki dio tijesta tanko oblikovati masnim rukama u krug, sredinu ne tanjiti previše, posuti nadjevom i preklapati .


5.

 Svaku palačinku malo rastanjiti i peći na tavi premazanoj masnoćom na srednjoj  
temperaturi. Povremeno ih okrenuti.


6.
Dobar tek¨!


Izvor:coolinarika




Nema komentara:

Objavi komentar