nedjelja, 19. lipnja 2016.

Slana "zebra" od tikvica i krompira




Sastojci
2 srednje tikvice
6 srednjih krompira
1 - 2 kašike ulja ili masla (gija)
po ukusu bibera i soli
malo italijanskog začina
40 gr krupno rendanog parmezana

Priprema
1.
Oprati i oljuštiti krompir. Iseći ga na kolutove debljine 0,5 cm. Oprati i osušiti tikvice, pa i njih iseći na kolutove iste debljine kao i krompir. Parmezan narendati na krupno rende, ili ga iseći na listiće nožem za ljuštenje krompira.


2.
U tepsiju prečnika 20 cm staviti papir za pečenje, premazati ga uljem ili maslom i ređati naizmenično krompir i tikvice. Između kolutova soliti i kapnuti koju kap ulja. Naređane kolutove gurnuti da se malo iskose. Posoliti još malo i pobiberiti, posuti odozgo pomešane začinske trave, poprskati uljem.


3.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 minuta.
Kada krompir omekne i blago porumeni izvaditi tepsiju iz rerne, posuti odozgo rendani parmezan i vratiti sve da se dopeče i sir porumeni.


4.
Pečeno povrće prohladiti desetak minuta i toplo poslužiti.
Kao i mnoga druga jela koja ja spremam, ovo može biti prilog ili lako glavno jelo uz sezonsku salatu i čašicu vina.

5.
Italijanski začin možete napraviti po Pomoravkonom receptu od suvog bosiljka, origana, ruzmarina, majorana, korijandera, timijana, žalfije i tucane aleve paprike.



Izvor:coolinarika
-

Nema komentara:

Objavi komentar