utorak, 7. lipnja 2016.

Domaća razljevuša sa tikvicama




Sastojci  6 osoba
3 jaja
1 veća tikvica
4 kašike domaćeg tučenog sira
2 kašičice soli
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 dl vode
12 kašika integralnog pšeničnog ili raževog brašna
12 kašika bijelog mekog brašna
1/2 praška za pecivo
Preliv :
2 jaja
1 mala pavlaka (oko 200g)
Malo soli


Priprema
1.
Mikserom umutiti jaja i so. Dodati tikvicu izrendanu sa korom na krupno rende i tučeni sir. Nastaviti mutiti kašikom ili kuhačom.  Dodati jogurt, vodu i mlijeko. U posebnoj zdjelici sastaviti brašno i prašak za pecivo pa ove suhe sastojke sastaviti sa smjesom od jaja.
2.
Ugrijati rernu na 250'C. U srednji pleh od šporeta staviti 3 kašike masti, pa pleh staviti u rernu da se dobro ugrije a mast otopi. U vrelo istresti smjesu za razljevušu i fino kašikom rasporediti.

3.
Peći na 250'C oko 25 minuta, da se odozdo fino zapeče a i gore dobije blagu zlaćanu boju. Zatim izvaditi i nožem isjeći na kocke, ne morate do kraja.

4.
Umutiti jaja sa pavlakom i zaliti razljevušu po površini ravnomjerno.  Vratiti peći još 5 minuta, pazite da vam se preliv ne zapeče previše, trebalo bi da ostane svjetliji i mek.

5.
Razljevušu služiti toplu uz jogurt ili šta volite. Idealna je za doručak, posebno za djecu i sve one koji vole topla tijesta.

6.
Nema vaganja, nema nista. Samo kasikom odmjerite sastojke. Eto, probajte, biće mi drago.

7.
Umjesto masti možete koristiti ulje, ali je ovako finija i hrskavija. Ako nemate domaći sir, slobodno uzmite bilo koji sir  u kriškama ( iz surutke) i smrvite. 
Izvor :Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar