srijeda, 6. srpnja 2016.
OPASNIJE NEGO ŠTO MISLITE: Evo zašto NI PO KOJU CENU ne smete prokuvavati dva puta istu vodu! Ovo ne radite čak i da vam glava zavisi od toga!
Pogledajte zašto nije zdravo prokuvavati vodu dva puta, čak i ako mislite da će na taj način biti čistija.
Ovo verovatno zvuči poznato svima vama: skuvate šolju čaja za sebe ili kuvate jaja i uvek vam bez merenja ostane još vode. Šta možete uraditi sa njom?
Normalno, ostavili biste je za kasnije u nekoj šerpi ili loncu, jer vam još može biti od pomoći
Zvuči veoma bezopasno, zar ne? A u stvari je upravo suprotno
Hajde da detaljno pogledamo šta se dešava sa prokuvanom vodom. Na prvi pogled vidite paru i mehuriće, ali postoji nešto što se dešava na hemijskom nivou
Kuvanjem iste vode više puta menja se sadržaj kiseonika i potencijalno opasne materije se akumuliraju
Ovo možete probati i sa čajem. Kada je voda sveža, ukus je mnogo drugačiji od od vode koja je bila ponovo prokuvana
Ključala voda je odličan način da se ubiju bakterije, ali kada voda provri iznova i iznova, formiraju se opasne otrovne materije
Ovi opasni gasovi mogu biti arsen, nitrat i fluorid i formiraju se usled izmene hemijske strukture
Različite studije su pokazale vezu između ovog fluorida i štetnih efekata jer štetno utiču na nervni sistem i mozak
Nakon celog ovog procesa to više nije ona zdrava voda koja ima minerale, već može stvoriti probleme i formirati kamen u bubregu
Dakle, ovo je razlog zašto ne treba dva puta prokuvavati istu vodu. Opasnije je što je veća količina vode, dok manja, kao na primer za čaj, nije toliko opasna
Umesto toga probajte višak vode da iskoristite na biljkama, jer za njih nije opasno. Dobro je znati da nije tako bezazleno kao što ste mislili
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar