nedjelja, 1. svibnja 2016.

HRANA I PIĆE Mali savjeti bosanskih kuhara: Kako pripremiti savršeno meso na roštilju






Mali savjeti bosanskih kuhara: Kako pripremiti savršeno meso na roštilju
Zaim Merdan, šef kuhinje u jednom sarajevskom hotelu i član Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, podijelio je s nama nekoliko osnovnih savjeta kad je u pitanju pripremanje mesa i mesnih prerađevina na roštilju.
“Budući da ljudi obično meso kupuju gotovo, u mesnici, o tome nema posebne brige i najbitnija stvar nam je dobra vatra. Osnovna stvar u pripremanju mesa na roštilju jeste da se nikad ništa ne smije staviti na hladan roštilj. Roštilj se mora dobro ugrijati da bi se na njemu počelo pržiti, a važno je da ne bude ni previše vreo, tako da moramo obratiti na umjerenost vatre”, pojašnjava Merdan.
Budući da su ćevapi vrsta mesa koje se najviše kupuje i jede za 1. maj, ovaj je kuhar s nama podijelio osnovni trik za pripremu ovog popularnog bosanskog jela.
“Ćevapi se na roštilju moraju neprestano vrtjeti, kako ne bi zagorjeli na jednoj strani, a iznutra ostali sirovi.”
Kad je u pitanju faširano meso, popularne su i pljeskavice, a kod njih vrijedi pravilo da trebaju biti što tanje, budući da dosta ljudi, navodi naš sagovornik, griješi i prži debele pljeskavice.
“To vrlo lako možete napraviti u mesnici pritiskom daske na foliju, pa je takva pljeskavica na roštilju gotova jako brzo, sočna je i pečena za minut, dva”.
Na roštilju možemo pripremati i kotlete i pileće filete.
“To je za one koji čuvaju liniju i ne žele da jedu masno”, našalio se Merdan.
Piletinu je, savjetuje, najbolje marinirati prije prženja.
“Piletinu je potrebno isjeći tanko, na debljinu od oko pola centimetra, posoliti i pobiberiti, staviti u ulje i ostaviti da se marinira preko noći ili pet, šest sati prije prženja. Može se dodati i začin, mada ja preporučujem samo so i biber. Ista stvar je i sa kotletima. Kad odleži – baca se na roštilj. Po pravilu se ovo meso na roštilju okreće samo jednom”, pojašnjava Merdan.
Hamid Kurjaković, stručni savjetnik za sigurnost i kvalitet hrane, u razgovoru za Klix.ba ističe kako je u spremanju mesa najvažnija stvar da ono prođe termičku obradu.
“Veoma često koristimo piletinu, budući da je ona najpovoljnija za naše budžete, te je važno znati da piletina traži najveću i najjaču termičku obradu”, kaže Kurjaković.
Piletinu je najbolje, savjetuje, marinirati u začinima sa malo ulja, da bi meso upilo začine, te kako bi ga bilo lakše pripremiti.
Potrebno je obratiti pažnju na izgled mesa prilikom kupovine – ono bi trebalo biti u frižideru i izgledati svježe.
Izvor:megavijesti

Nema komentara:

Objavi komentar