utorak, 3. svibnja 2016.

Musaka sa mljevenim mesom i krompirom






Sastojci  5 osoba
2 glavice crnog luka (sitno sjeckanog)
1/2 cup maslinovog ulja
600g mljevenog mesa (po izboru)
1 kasika crvene mljevene paprike
1/2 kasicica vegete i jos za zacinjavanje krompira
1 kasicica mljevenog bibera
10-13 kom krompira za pecenje (oljustenog i izrezanog na tanke kolutove)
3-4 kom jaja
3-5 cups mlijeka
1/2 kasike bijelog luka u prahu
soli po vasem ukusu

Priprema
1.
Ukljucite rernu na 400F. U dublju tavu na maslinovom ulju 5-8 min izdinstati crni luk. Dodati mljeveno meso i dinstati jos nekih 10 min da meso dobije sivu boju. Dodati vegetu, bijeli luk u prahu, biber i mljevenu papriku, sve dobro promjesati i iskljuciti.
2.
Izrezani krompir zaciniti sa vegetom po vasem ukusu i jedan dio krompira redjati u podmazanu dublju tepsiju, da dobro pokrije dno (ja obicno na dnu redjam dva reda krompira).
Preko krompira sipati sos sa mljevenim mesom i ravnomjerno rasporediti. Pokriti sa ostatkom krompira da se meso ne vidi, ja slazem krompir da malo lici na “krljusti ribe”.
Umutiti zicom jaja, dodati mlijeko i sipati svuda preko krompira. Gledajte da vam tecnost sa jajima i mlijekom bude malo vise od polovine, ne mora sva musaka da pliva u mlijeku. Zato predlazem kada je spremate da koristite staklenu zdjelu ako imate, tako mozete najbolje da vidite.

5.
Pokrijte dobro folijom i pecite najmanje 45 min. Maknite foliju i jos 10-15 min pecite, koliko da krompir fino porumeni. Kada je krompir dobio finu rumenu boju izvadite musaku iz rerne, malo prohladite i sluzite.
Posluživanje
Uz musaku uvjek ide dobro zelena salata i casa crnog vina, prijatno!


Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar