četvrtak, 5. svibnja 2016.
Prilikom planiranja konzumacije hrane na otvorenom potrebno je unaprijed, kod kuće, maksimalno pripremiti hranu i spremiti za transport ukoliko će se termički obraditi na otvorenom, ili pripremiti kod kuće, ohladiti i tako ohlađenu transportirati na odredište.
Dolaskom proljeća i lijepog vremena, sve češće imamo priliku otići u prirodu na izlet koji ujedno znači i konzumiranje hrane i pića na otvorenom. Kako smo na otvorenom ograničeni prostorom pripreme, osim klasičnog roštilja, ostatak hrane je potrebno pripremiti kući i transportirati do mjesta konzumacije, a pritom sačuvati njezina hranjiva svojstva, higijensku sigurnostZa piknik na otvorenom idealni su prhki kolačići s voćem i okus.
Prvo pravilo kod konzumacije hrane na otvorenom je da hladnu hranu treba zadržati hladnom, a toplu toplom.
To vrlo često znači da ćemo za ručak na otvorenom kući pripremiti hranu koja se može konzumirati hladna te je u hladnjaku pripremljenu ponijeti na odredište.
Slani recepti za piknik
Krumpir salata
Focaccia
Hladne salate sa žitaricama i povrćemSenf
Ražnjići od mozzarelle, rajčice, sira i maslina
Sendviči od krastavaca
Umaci + sirovo povrće za umake (npr. krastavci, mrkva, paprika)
Hladne salate s crvenim mesom ili peradi
Tortilje s povrćem i puretinom
Tortilje sa žara s piletinom i povrćem
Bakterije se najbrže na hrani razmnožavaju na ambijentalnoj temperaturi pa je stoga hranu na otvorenom potrebno čuvati u hladnjaku sve do same konzumacije kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije hrane.
Ukoliko se hrana planira i pripremati na otvorenom, posebice meso ili perad, onda ju je sirovu potrebno što detaljnije pripremiti za termičku obradu kod kuće te prilikom zamrzavanja/hlađenja tijekom transporta odvojiti posebnim vrećicama i odjeljcima kako kod mogućeg odmrzavanja ne bi došlo do miješanja sokova različite hrane (npr. meso, perad, morski plodovi).
Male pite s voćem
Kako skoro niti jedan obrok ne može proći bez deserta, tako i piknik na otvorenom zaslužuje zasladiti se na kraju. Pritom treba izbjegavati kremaste kolače, torte i slastice budući da se lako kvare pri visokim temperaturama, a i prilično se teško transportiraju i čuvaju za konzumaciju na otvorenom. Umjesto toga treba odabirati voće ili deserte od lisnatog i/ili prhkog tjesta.
Deserti idealni za piknikDžem extra šumsko voće
Crostata sa sezonskim voćem
Štrudla sa sezonskim voćem
Smrznuto grožđe
Jabuke sa umakom od kikirikija
Voćna salata sa orašastim plodovima i medom
Izvor:Coolinarika
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar