srijeda, 4. svibnja 2016.

Ćureći kotleti sa pomorandžom





Sastojci  4 osobe
oko 1 kg ćurećih ili pilećih bataka
2 pomorandže
sok od 1 mandarine
4.5 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
nekoliko grančica ruzmarina
5-6 listova žalfije
so i biber
po ukusu začini; ljuta mlevena paprika, kurkuma, suvi začin za piletinu.


Priprema
1.
Pomorandže oljuštiti i iseći na deblje kolutove.
Iscediti sok od 1 veće ili 2 male mandarine.
Beli luk očistiti i ostaviti cele čenove.
Ruzmarin i žalfiju oprati i osušiti.
Sve začine pomešati zajedno u jednu činiju.
Meso oprati i osučiti kuhinjskim papirom.
Ja sam koristila za ovo jelo ćureći batak, koja je već bila isećena na komade, ali ne do kraja, već samo isečena sa koskom a možete koristiti cele ćureće ili pileće batake, ali da imaju kožu na sebi.
Pripremiti pekač, koji ima poklopac. Ja sam koristila zemljani.
2.
Začinima premazati svuda ćureće / pileće batkove, ako koristite cele, podignuti kožicu i premazati i ispod kožice.
U pekač sipati ulje i staviti batkove i nežno ih uvaljati u ulje.
Između zareza na meso staviti po kolut pomorandže, ruzmarim, majčinu dušicu i čenove belog luka, ako koristite cele batkove staviti sve ovo okolo mesa.
Pokritiu sa alu folijom, dobro zatvoriti svuda okolo pekača i poklopiti.
Peći oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15 minuta, otklopiti i preliti meso sa sokom od mandarine,ponovo ušuškati alu foliju svuda okolo,zaklopiti i peći još pola sata, onda otklopiti,skinuti foliju i peći još 15 minuta da se meso lepo zapeče a sokovi malo zgusnu.
pan>


3.
Ovako pripremljeno meso možete poslužiti sa pire krompirom, skuvanim rizi bizi,pečenim krompirom i obavezno preliti sa sokovima u kom se meso peklo.
4.
Prijatno!!!

Posluživanje
Ja sam namerno koristila isečeno meso da bih lakše mogla da podelim na kotlete..ovde se obično kupuje cela ćurka ili samo belo meso, jer Kanađani nisu veliki ljubitelji tamnijeg mesa a u našoj kući, svi, osim najmlađeg sina, obožavaju tamno meso,  tako da mi je obo bila idealna prilika da pripremim ćureće batake..jedan batak je dovoljan za dvoje ljudi a ako jedu manje i za troje a naš najstariji unuk ( 10 godina ) pojede sam ceo batak.

Izvor:Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar